Workshop Psychische kwetsbaarheid op de werkvloer
26 januari 2024

Project Hoofdzaak Werk regio Helmond – de Peel
Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam aan het werk helpen

Als iemand zich in zijn vinger snijdt of zichzelf verbrandt, dan pak je de EHBO-koffer. Maar wat doe je als ziet dat een medewerker steeds vaker te laat komt zonder écht goede reden of steeds stiller wordt, niet meer enthousiast op het werk is? Je voelt vaak wel dat het niet helemaal goed zit, maar je weet niet goed wat te zeggen of hoe te handelen.

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft te maken met een of meer psychische kwetsbaarheden. Het komt veel voor, dus ook op de werkvloer. Vaak weet je dit als werkgever niet, omdat er nog steeds een taboe rust op het praten hierover. Mensen zijn bang om als zwak of raar gezien te worden of denken dat ze de enige zijn die dit hebben. Hierdoor trekken ze zich terug en worden ze vaak eenzaam.

Als werkgever kan je hier een verschil in maken! Stap eropaf en ga het gesprek aan! Maar hoe dan? Dat kan je leren. In deze workshop leer je hoe in contact te komen met iemand waarvan je vermoedt dat er sprake is van psychische klachten om zo een opening te creëren om het gesprek aan te kunnen gaan over mogelijke psychische problemen die hij/zij ervaart.

Wat ga je doen?

We gaan in de workshop kort accenten leggen op alle pijlers aan de hand van ons actieplan zijnde een gestructureerd plan, BLIZZ genoemd. We lichten hier dan 2 punten uit, actief luisteren en benaderen, het voeren van het gesprek met. Dat doen we door het aanbieden van oefeningen, dus deelnemers doen een actieve bijdrage aan de workshop. Tijdens deze workshop krijgen deelnemers handreikingen over hoe zij vervolgens het gesprek kunnen aangaan met degene die mogelijk psychische problemen ervaart.

Door wie?

De workshop wordt verzorgd door MHFA-partner GGzE en wordt verzorgd door Suzan Baltussen, trainer bij MHFA. MHFA Nederland biedt diverse cursussen aan waarmee je je kennis over psychische aandoeningen vergroot en leer je signalen van mentale klachten herkennen. Je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand bij wie je mentale klachten vermoedt en hoe je kunt handelen als iemand met psychische klachten te kampen heeft. Met de kennis en vaardigheden die je in de cursus leert, kun je echt het verschil maken!

Kijk voor meer info op de website van MHFA.

Klik hier voor meer info over het project Hoofdzaak Werk

Meld je aan voor de workshop!

Frits duimen omhoog

Workshop Eerste hulp in het omgaan met psychische klachten

26 januari 2024 van 9.30 tot 11.00 uur bij Senzer (Montgomeryplein 6 in Helmond)
Het aantal plaatsen is beperkt. Voor bedrijven uit regio Helmond-De Peel en Zuidoost-Brabant is deelname kosteloos.

Vul hier je gegevens in om je aan te melden

  Al je vragen over inclusief ondernemen snel en goed beantwoord

  Adviseur Werkgevers WSP receptie

  Stel je vraag direct

  Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

  Laat een van onze collega’s je terugbellen

   Banner Hoofdzaak Werk