Psychische kwetsbaarheid: maak het bespreekbaar

Project Hoofdzaak Werk regio Helmond – de Peel
Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam aan het werk helpen

Een paar weken terug hebben we een bericht geplaatst over het bespreekbaar maken van psychische kwetsbaarheid op de werkvloer…

Gaat er geen belletje rinkelen? Via deze link kun je het artikel ‘5 tips om inclusief te ondernemen’ teruglezen. Weet je het weer? Mooi!

Zoals eerder vermeld, de sfeer op de werkvloer is (grotendeels) bepalend of jouw medewerkers een/hun psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Maar hoe creëer je nou een bedrijfscultuur waar zo’n sfeer heerst? Dat doe je met de volgende praktische tips:

 

  • Laat je medewerkers weten dat jij hun mentaal welbevinden belangrijk vindt door er aandacht aan te besteden. Doe dit door het bijvoorbeeld standaard op de agenda te zetten bij een werkoverleg.
  • Stimuleer medewerkers om onderling open en veilig te praten over hun mentale gezondheid door een buddysysteem in te zetten. Met een buddysysteem creëer je op organische wijze momenten waar collega’s onderling dergelijke onderwerpen bespreekbaar kunnen maken. Meer weten over het buddysysteem en hoe je dit in kan zetten binnen jouw organisatie? Lees dan het volgende artikel: Voordelen van een buddysysteem op het werk en hoe het te implementeren.
  • Goed voorbeeld doet goed volgen! Ga de uitdaging aan en probeer je eigen (onbewuste) vooroordelen te doorbreken. Door in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige bijvoorbeeld. Of lees (nog) eens ons vorige artikel over vooroordelen: Hoe oordelend ben jij?
  • Vergroot je eigen kennis over mentale gezondheid door je in te lezen op de website van MIND
  • Investeer in je personeel! Het ontstaan van beroepsziekten gaat vaak samen met ontevredenheid op het werk… (Bron: Infographic psychische kwetsbaarheid)

Wist je al dat er vanuit het project Hoofdzaak Werk regio Helmond-De Peel vanaf november gestart wordt met het bieden van workshops voor werkgevers en hun medewerkers?

Zet donderdag 26 november alvast in je agenda en houd onze LinkedIn-pagina in de gaten voor updates!

Heb jij er wel oren naar om te gaan beginnen met deze tips, maar weet je nog niet goed waar?

Neem dan contact op met een van onze collega’s. Ze helpen je graag!

Al je vragen over inclusief ondernemen snel en goed beantwoord

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze collega’s je terugbellen

    Bumper project Hoofdzaak Werk