Het hebben van een psychische kwetsbaarheid hoeft niet heel spannend te zijn. Toch kan een diagnose potentiële werkgevers afschrikken. Laat jij je leiden door vooroordelen of durf jij verder te kijken dan een diagnose?
Vooroordelen waardoor potentieel blijft liggen
Stel; je hebt een sollicitant op gesprek en deze persoon geeft aan een psychische kwetsbaarheid te hebben. Wat roept dit op bij jou als werkgever? Misschien ben je bang voor uitval of dat iemand niet de taken kan volbrengen die worden opgedragen.
Je hebt zojuist een aanname gemaakt…
Wat is psychische kwetsbaarheid?
De term psychische kwetsbaarheid is behoorlijk abstract. Het is een containerbegrip waar verschillende aandoeningen onder vallen. Deze aandoeningen kunnen verschillen in de mate waarop ze iemands leven beïnvloeden. Vanwege deze diverse doelgroep is het niet mogelijk om maar één definitie te hangen aan het begrip.
Het hebben van een psychische kwetsbaarheid hoeft echter niet heel spannend te zijn. Het kan zo zijn dat een potentiële werknemer een angststoornis heeft of bijvoorbeeld autisme. Deze diagnoses roepen vaak een vooroordeel op die een werkgever kunnen afschrikken. Terwijl deze potentiële werknemer vanwege de angststoornis juist alleen maar behoefte heeft aan een werkplek waar ze de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. De werknemer met autisme heeft behoefte aan duidelijke communicatie en structuur. Dit zijn eigenlijk vrij “normale” behoeftes voor een werknemer om te hebben; iedereen wil een werkplek met een fijne sfeer en weten waar ze aan toe zijn met betrekking tot hun inhoudelijke taken.
De uitdaging ligt hier bij jou, de werkgever, om te proberen verder te kijken dan een diagnose.
Ga jij de uitdaging aan om verder te kijken dan een diagnose maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt.
Verder kijken dan een diagnose
De huidige arbeidsmarkt omvat meer vacatures dan potentiële werknemers. Wanneer je iemand met een psychische kwetsbaarheid vanwege vooroordelen dan al wegcijfert blijven er niet veel potentiële werknemers meer over. Binnen de Nederlandse bevolking krijgt namelijk ongeveer 43% zelf te maken met een psychische kwetsbaarheid.
Door verder te kijken dan een diagnose bij het sollicitatieproces kan het onbenut arbeidspotentieel op de huidige arbeidsmarkt verkleind worden. Mocht je toch met vragen over psychische kwetsbaarheid komen te zitten dan zijn er verschillende organisaties die hierover extra informatie kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld het Werkgeversservicepunt en AWVN. Zij kunnen jou alles haarfijn uitleggen over hoe jij als werkgever een werknemer in zijn behoeftes kan voorzien en of er voorzieningen zijn die ingezet kunnen worden.
Het allerbelangrijkste is echter wel om ook in gesprek te gaan en te blijven met de werknemer. Alleen zij kunnen jou hun specifieke behoefte(s) vertellen en indien nodig uitleggen. Dergelijke gesprekken kun je het beste laagdrempelig houden om eventuele angst en/of spanning die een werknemer kan ervaren te verlagen, ook maak je het op deze manier makkelijker om zo’n gesprek überhaupt aan te gaan.
Wil je graag weten hoe je het beste inclusief kunt communiceren over mensen met een beperking? Bekijk dan deze 8 tips van Movisie.Het project Hoofdzaak Werk regio Helmond – de Peel
Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam aan het werk helpen.
Al je vragen over inclusief ondernemen snel en goed beantwoord
Stel je vraag direct
Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur