De 8 vragen aan…

Enrico Sterken
Rayonmanager UWV

Project Hoofdzaak Werk regio Helmond – de Peel
Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam aan het werk helpen

Enrico Sterken

Over UWV in het kort:

Het UWV is een publieke dienstverlening die werk en inkomen mogelijk maakt. Dit doen ze door mensen op weg naar werk te begeleiden, wanneer dat – tijdelijk – niet mogelijk is, ontvangt iemand een uitkering. Daarnaast ondersteunen ze ook werkgevers met hulpvragen binnen hun eigen organisatie.

Bezoek de website van UWV

Vraag 1

Wat is de reden dat UWV zich heeft aangesloten bij het project Hoofdzaak Werk?

“Werk is ontzettend belangrijk voor het welzijn van de mens. Er wordt niet voor niks gezegd dat werk het beste medicijn is. Het zorgt voor het gevoel ‘ik doe er toe’, en daar willen wij als UWV-Werkbedrijf ons steentje aan bijdragen.”

Vraag 2

Waar denk jij dat werkgevers het meest tegenaanlopen bij het aannemen van iemand met een psychische kwetsbaarheid?

“Nergens. Ik denk dat werkgevers vooroordelen hebben over psychische kwetsbaarheid zoals het idee dat ze minder goed kunnen functioneren en extra intensieve aandacht en begeleiding nodig hebben. Deze vooroordelen houdt ze tegen. Het taboe dat ligt op het hebben van een psychische kwetsbaarheid moet doorbroken worden.”

Vraag 3

Wat is volgens jou het voordeel voor de werkgever van het aannemen van iemand met een psychische kwetsbaarheid?

“Een niet-diverse werkvloer is geen goede afspiegeling van de maatschappij. Dat klinkt eerder als een sprookje dan een realistische afspiegeling van de maatschappij. Uit ervaring heb ik gezien dat er in teams met een grote diversiteit sprake is van een groter gevoel van saamhorigheid. Wat weer leidt tot betere samenwerking.”

Vraag 4

Wat is jouw persoonlijke ervaring bij het aannemen van een persoon met een psychische kwetsbaarheid?

“Waar zal ik eens beginnen! Bij het UWV zijn er heel veel mensen in dienst met verschillende achtergronden. Wat mij is opgevallen is dat er in teams die onder andere uit werknemers met een psychische kwetsbaarheid bestaan er onderling veel meer rekening met elkaar gehouden waardoor er een prettige sfeer ontstaat. Dit is voor mij van positieve waarde.”

Vraag 5

Wat doet UWV om psychische kwetsbaarheid bij eigen werknemers (preventief) te voorkomen?

“We bieden vanuit het UWV allerlei mogelijkheden, maar het voornaamste is wel de aandacht die we geven aan onderwerpen die bijdragen aan het welzijn van onze medewerkers. Mocht een werknemer ergens mee zitten, dan weten ze op voorhand al bij wie ze terecht kunnen. Wij zijn er voor iedereen binnen de organisatie. Er is altijd iemand die je kan helpen.”

Vraag 6

Hoe maken jullie psychische kwetsbaarheid bespreekbaar op de werkvloer?

“Naast het normaliseren van het hebben van een psychische kwetsbaarheid richten wij ons op het creëren van een werkplek waar iedereen zich veilig voelt. Zo wordt het taboe doorbroken en is het makkelijker voor een medewerker om aan te geven wanneer ze ondersteuning kunnen gebruiken.”

Vraag 7

Heb je zelf wel eens te maken gehad met psychische kwetsbaarheid?

“Ja, mijn dochter is psychisch kwetsbaar. Ze woont beschermd en heeft een zware periode achter de rug, maar nu gaat het goed met haar.”

Vraag 8

Wat doe jij om je eigen mentale welzijn te bevorderen na een dag werken?

“Ik ontspan eigenlijk vrij gemakkelijk. Zo sport ik regelmatig maar houd ik me ook graag bezig met mijn hobby’s. Wat mij nog wel het meest helpt is dat ik van nature een aartsoptimist ben (volgens mijn dochter tot vervelends toe) en dat ik goed kan relativeren. Door mezelf af en toe te vragen “waar maak ik me druk om” helpt mij weer om met beide benen op de grond te staan.”

Al je vragen over inclusief ondernemen snel en goed beantwoord

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze collega’s je terugbellen

    Bumper project Hoofdzaak Werk