Je wilt graag een bedrijfscultuur waar iedereen zich welkom voelt. Als één team presteer je immers gewoon beter. Maar de praktijk is vaak toch anders… Iedereen is verschillend (en gelukkig maar): andere leeftijd, andere interesses, andere werkethos en soms ook een andere psychische gesteldheid.
Een middel om van al die verschillende mensen een team te maken is inclusief communiceren. Met inclusieve communicatie doorbreek je eventuele ‘zij’ en ‘wij’ verschillen. Ook met collega’s die psychische kwetsbaarheden hebben. De mate waarin psychische klachten voorkomen, zullen verschillen, maar dat betekent niet dat iemand vanwege een diagnose opeens tot een andere categorie hoort en buiten het team moet vallen. We zijn allemaal mensen.
Maar, hoe ga je inclusieve communicatie nou introduceren op de werkvloer? Lees de volgende 5 tips om jezelf hiervoor handige handvatten te geven.
Zo communiceer jij inclusief:
1. Praat niet óver mensen, maar mét mensen.
2. Stel de persoon centraal. Kijk naar wie iemand is en niet zozeer naar wie je dénkt dat iemand is, bijvoorbeeld op basis van aannames en vooroordelen.
3. Luister naar elkaar. Luister aandachtig naar wat iemand te vertellen heeft en toon hierbij begrip. Zo gaat iemand zich letterlijk gehoord voelen en bied je tegelijkertijd steun.
4. Normaliseer psychische kwetsbaarheid. Iedereen heeft psychische kwetsbaarheden en heeft daarbij baat aan ondersteuning. Het maakt niet uit of deze ondersteuning door een professional of uit de persoonlijke/collegiale kring is.
5. Maak psychische kwetsbaarheid bespreekbaar. Als er een cultuur heerst waar mensen niet over hun problematieken durven te spreken zal er een stigma blijven. Dit verhoogt de kans op uitval van de betreffende medewerker met alle gevolgen van dien.
Wil je meer lezen over inclusief ondernemen?Al je vragen over inclusief ondernemen snel en goed beantwoord
Stel je vraag direct
Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur