Filias zet in op de lange termijn en denkt out of the box

Zo ongeveer iedere werkgever kent het fenomeen. Als je allemaal in dezelfde vijver vist, vis je op een gegeven moment achter het net. Want nieuwe aanwas is er niet. Wat doe je dan? Filias Advies Werving en Selectie heeft het van meet af aan anders gedaan: met oog voor de lange termijn en sociaal ondernemerschap. “Zo hebben we de afgelopen tien jaar onze eigen vijver aangelegd,” vertelt Sara Brouwers van Filias. “Met ietwat exotische vissen.”

Benieuwd hoe inclusiviteit werkt voor jouw bedrijf?

Bel of mail voor een afspraak
Filias Logo
Filias werknemers aan het werk

Out of the box

“Eenvoudig is het nooit, om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen,” vertelt Sara Brouwers. “Maar instantoplossingen werken niet meer. De markt is onmiskenbaar veranderd. We hebben altijd al zonder oogkleppen gedacht en merken dat bedrijven er nu ook voor open staan om het anders te doen. Out of the box-ideeën zijn welkom. En dat biedt kansen voor statushouders met talent voor techniek. Onder hen zit veel potentieel. Met de juiste coaching en begeleiding kun je met die “exotische vissen” ver komen.”

Relatie met kandidaten

“Iedereen heeft talent. Dat is het uitgangspunt van Filias. De kunst is om dat talent te ontdekken. We maken dan ook uitgebreid kennis met een kandidaat. We willen weten wat iemands achtergrond is, motivatie, ambities, hobby’s, belangstelling en hoe hij of zij zich wil ontwikkelen. We kijken naar de persoon achter de CV en we investeren in de relatie. Waar iemands technische talenten liggen ontdekt hij of zij bij het Techniekcentrum Brainport in Deurne. Twee dagen meelopen biedt genoeg aanknopingspunten om iemand naar een baan te begeleiden.”

Band met werkgevers

“Niet alleen de kandidaat willen we persoonlijk leren kennen maar ook de werkgever,” vervolgt Sara. “Hoe meer we weten, hoe beter we een ondernemer van dienst kunnen zijn. We denken mee. Allerhande vragen passeren de revue: personele behoefte, groeiplannen, opleidingsbudget, DNA van het bedrijf, cultuur, manier van werken. En natuurlijk de mogelijkheid om een statushouder intern op te leiden en te begeleiden. Investeren in een contact betaalt zich terug. Door je in te leven achterhaal je de vraag achter de vraag. Een werkgever komt niet voor verrassingen te staan en een kandidaat krijgt werk dat hem op het lijf geschreven is.”

Samenwerking Filias en Senzer

Sara: “Filias en Senzer werken samen. Senzer laat een statushouder de eerste stappen zetten in de samenleving. Denk aan Nederlands leren, inburgeren en woonruimte zoeken. Daar horen coaching en begeleiding bij. Wij bouwen voort op het werk van Senzer en laten kandidaten een volgende stap zetten: het zoeken naar een baan in de techniek. Een statushouder met talent voor techniek vindt bij Filias een springplank.”

Filias werkgever en werknemer
Filias werknemers aan het werk

Voorbeelden met status

Een van de talenten uit de Filiasvijver is de Syrische statushouder Mohamed Alelewi. Mohamed is geplaatst bij BKL Engineering in Nuenen waar hij werkt aan hoogwaardig hijs- en hefgereedschap, werktuigen en industriële modules. Mohamed: “Ik doe hier van alles: ingangscontrole, eindcontrole, voorbereidend werk in de cleanroom, zorgen dat alle producten juist bestickerd zijn. Ik volg nu een interne opleiding om technische tekeningen te leren lezen.”
Sara Brouwers: “We hebben nu zeven statushouders aan werk geholpen: bij NTS Botech, VDL GL Precision en Eurotempest. Opdrachtgevers en kandidaten zijn tevreden. Een goed netwerk in de Brainportregio werpt vruchten af. De slimste regio ter wereld wordt nu nog slimmer door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.”

Het is tijd om aan jouw succesverhaal te werken

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze accountmanagers je terugbellen