Assembleren op niveau met mensen die minder opgeleid zijn

Zoekt en gij zult vinden. Vindt gij het niet dan is het zoek. Dat geldt in het bijzonder voor vaklieden techniek met mbo-4. Deze vaklieden zijn gewoon op. Nergens meer verkrijgbaar. Hoe je ook aan de vacaturebank rammelt, zelfs de uitzendbureaus zijn out of stock. Bij VDL Parree hebben ze dan ook besloten om het over een andere boeg te gooien.

“Inclusieve technologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de maakindustrie,” vertelt Ronald Engelen, Manager Operations. “Dan kun je assembleren op niveau met mensen die minder opgeleid zijn.”

Benieuwd hoe inclusiviteit werkt voor jouw bedrijf?

Bel of mail voor een afspraak
VDL logo
Duurzame Werknemers VDL aan het werk

De uitdaging van VDL Parree

VDL Parree is specialist in kunststof spuitgietwerk. Hier in Sevenum maken ze hoogwaardige componenten voor onder meer DAF. Denk bijvoorbeeld aan doorhandles voor vrachtwagens of complete binnenpanelen voor vrachtwagendeuren. Werk genoeg. Maar hoe ga je het maken als je handjes tekortkomt? Een eigen bedrijfsschool is een goed begin. Een eigen uitzendbureau ook. Maar er is meer nodig. Het begint met een ommezwaai in denken.

Herdefinieer de vraag, help jezelf aan vaklieden 2.0
“Bij VDL Parree innoveren we constant,” vertelt Ronald Engelen. “Zo hebben we onze processen verder vereenvoudigd. Van het een kwam toen het ander. Senzer attendeerde ons op inclusieve technologie. En dat sloot naadloos aan op die nieuwe eenvoud. Een Operator Support System (OSS) leent zich bij uitstek om hoogwaardige, seriematige producten te maken.

Mbo’ers met niveau 1 en 2 kunnen met dit systeem goed uit de voeten terwijl ze op niveau 4 assembleren. Een OSS is eigenlijk niets anders dan een slimme montagehulp. Het systeem werkt met lichtstralen. Deze geven aan welk onderdeel je moet pakken en waar je het gaat monteren. Herdefinieer de vraag en help jezelf aan nieuwe professionals. Voor de maakindustrie kan inclusieve technologie een doorbraak zijn in je zoektocht naar vaklieden 2.0.”

Coachen en begeleiden: een kritische succesfactor

Rik Geurtjens is werkleider van Senzer bij VDL Parree. Hij heeft dagelijks te maken met vaklieden 2.0. Hoe je van inclusieve technologie een succes maakt? “Ondersteun je mensen. Coach ze. Geef ze begeleiding. Heb aandacht voor waar zij mee zitten. Niet iedereen kan altijd op eigen kracht vooruit. Sommigen hebben gewoon een zetje in de goede richting nodig. Zo kun je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op MBO-4-niveau laten assembleren.”

In 4 uur aan de slag
“Het Operator Support System is een zelflerend systeem,” vertelt Rik Geurtjens. “Het wijst zichzelf. Na ongeveer vier uur kun je ermee aan de slag. Het werkt heel eenvoudig en medewerkers leren van elkaar. Zij wisselen ervaringen uit, bespreken problemen en dragen zelf oplossingen aan. Ze groeien in hun werk, krijgen meer zelfvertrouwen en durven ook andere uitdagingen aan. Die positieve flow zie je ook bij mensen die aanvankelijk niets van inclusieve technologie moesten hebben. Dat is niks voor mij. Ik heb geen technische achtergrond. Totdat ze achter het systeem gaan zitten en het gewoon proberen. De schroom maakt dan plaats voor trots.”

Duurzame werknemers VDL bij computer
Leidinggevenden VDL

Eigen engineers voor inclusieve techniek op maat

“Het Operator Support System is bijzonder geschikt voor seriematige producten die uit tien tot twintig onderdelen bestaan,” vertelt Liese van Oort, projectleider Senzer inclusieve technologie. Er is veel mogelijk. Onze engineers gaan graag in overleg om samen een systeem op maat te maken, toegesneden op jouw productie en passend bij jouw situatie. Ze denken mee en verdiepen zich in je product. Zij zorgen voor de montage van het systeem, de opstelling en de programmering. Inclusief ondersteuning en onderhoud. Zo maakt je productie een vliegende start.”

Subsidie voor mensen, machines en ondersteuning
Liese van Oort: “Een Operator Support System vraagt om een investering. Daar zijn subsidiemogelijkheden voor. Zo verstrekt het UWV subsidie voor Generieke Werkgeversvoorzieningen. Deze is bedoeld om belemmeringen op de werkvloer weg te nemen zodat je mensen vanuit de participatiewet in dienst kunt nemen. Er is dus geld voor mensen en machines. Ook kun je deze middelen aanwenden om het productieproces te vereenvoudigen of overzichtelijker te maken. Deze aanpassingen lonen. Mensen die anders aan de kant staan, kunnen nu meedraaien in het productieproces. Ze helpen mee om je targets te halen. Allen worden begeleid door Senzer. Ze krijgen coaching op maat. Zo ongeveer alles is mogelijk. Ook als mensen iets meer ondersteuning nodig hebben.”

Het is tijd om aan jouw succesverhaal te werken

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze accountmanagers je terugbellen