Ruimte voor tuintalent met autisme

Succesverhaal Henkes hoveniers

Ook kleine bedrijven kunnen groot denken. Juist als het om medewerkers gaat met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dan kun je zelfs verrassende resultaten boeken. Zo heeft Henkes Hoveniers uit Helmond onlangs een tweede tuinman in dienst genomen met autisme. En met succes. Of zoals directeur-eigenaar Henkes Berkers zegt: “Werk zoals je zelf het liefste werkt en wens dat ook je medewerkers toe. Dan kun je ver komen.”

Benieuwd hoe inclusiviteit werkt voor jouw bedrijf?

Bel of mail voor een afspraak
Logo Henkes Hoveniers
Robin en Henkes samen bij vijver

Van eenmanszaak naar driemanschap

Henkes Berkers: “Eigenlijk was ik van plan om alles alleen te doen en geen personeel aan te nemen. Maar het was druk. Opeens wordt een eenmansbedrijf een tweepitter. En nu zijn we een driemanschap. Dat is een mooie grootte om de kleine en middelgrote tuin van particulieren en bedrijven te onderhouden. In deze omvang ben je flexibel en slagvaardig en heb je ruimte om mensen met een beperking te begeleiden. En de klanten? Die zijn blij.”

Een directe klik met Robin

“Toen Senzer mij Robin van Vijfeiken voorstelde, was er direct een klik. Hij kon de volgende dag beginnen, ondanks dat hij geen diploma had. Autisme geen bezwaar. Robin komt van een groot groenbedrijf waar hij zich verloren en verdwaald voelde. Dat is hier anders. Wij zijn een klein, hecht team. En dat heeft het voordeel van de persoonlijke aandacht. Ik vertel hem precies wat hij moet doen en hij voert dat perfect uit. Eén aanspreekpunt is een voorwaarde. De lijnen zijn kort. Als iets niet duidelijk is, geeft Robin een seintje. Zo leert hij het hoveniersvak.”

Robin maakt vijver schoon
Robin met bladblazer

Goed contact en een prettige werkomgeving

“Het vraagt mensenkennis en inlevingsvermogen om met autisme om te gaan. Zeker als je twee mensen met die beperking hebt, heb je een uitdaging. Alles begint met een goed contact en een prettige werkomgeving. Zo zien we elkaar iedere morgen op de zaak, maken we een praatje en doen we een bakkie. Bolt, de hond, is het vierde lid van het team dat bijdraagt aan de goede sfeer. In een omgeving waar medewerkers zich thuis voelen gebeurt nog meer. Ze gaan meedenken over de planning. Ik krijg regelmatig suggesties van hoe het beter kan. Die betrokkenheid is niet alleen goed voor de saamhorigheid maar ook voor de kwaliteit van het werk.”

Ervaringsdeskundige

“Robin komt van de Praktijkschool Helmond. Dat is een school voor voortgezet onderwijs met een speciaal karakter. Leerlingen werken daar in de opmaat naar een passende plek in de maatschappij op het gebied van wonen, werken, vrije tijd en burgerschap. Ik ben bekend met deze school. Ik heb er zelf lesgegeven in het hoveniersvak. Ik weet hoe deze leerlingen denken en in het leven staan. Deze ervaring wil ik verder verdiepen door zelf weer een cursus te gaan volgen: begeleiding om nog beter te begeleiden.”

Ontspannen

“Robin heeft zichzelf weer hervonden. Hij past perfect in het team en heeft het naar zijn zin. Hij is leergierig en toont inzet. Als je rust uitstraalt en vertrouwen heeft dat effect op anderen. Je mensen worden ontspannen. In een hectische wereld is dat geen overbodige luxe. Vriendelijkheid en iets voor elkaar over hebben kunnen elkaar versterken. Het is een plezier om met elkaar samen te werken.”

Is het tijd om aan jouw succesverhaal te werken?

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze accountmanagers je terugbellen