Nieuwe ronde voor gebruikt textiel, nieuwe kansen voor mensen

Gun je gebruikte kleding een tweede ronde. Weggooien is zonde. Second Life Textile zamelt dan ook gebruikte kleding in die doorgaat naar een volgende eigenaar. “Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij ons door naar een nieuwe ronde,” vertelt maatschappelijk ondernemer Fons van Herpen. “Er is werk aan de winkel en de kringloop biedt kansen.”

Benieuwd hoe inclusiviteit werkt voor jouw bedrijf?

Bel of mail voor een afspraak
Logo Second Life Textile
Heftruck met textiel en werknemer

We hebben maar één aarde

Fons van Herpen: “Bij Second Life Textile is alles gericht op duurzaamheid. Ik kom zelf uit de fashionbranche en weet hoeveel gebruikte kleding weggegooid wordt. Eigenlijk is dat onbegrijpelijk. Grondstoffen worden schaars en onbetaalbaar. Als je weet hoeveel water, hoeveel grondstoffen en hoeveel chemicaliën gebruikt worden om kleding te maken, dan ga je je achter je oren krabben. Wat kunnen we opnieuw gebruiken? En dan blijkt dat je een wezenlijke bijdrage kunt leveren.

Zo vindt vijftig procent van de gebruikte kleding een nieuwe eigenaar. En vijfendertig procent gaat door als poetsdoek, isolatiemateriaal, vulling voor stoelen of garen voor tapijten. We zamelen per week zo’n vijfentwintigduizend kilo kleding in, met driehonderd containers op tweehonderdvijftig locaties door heel Nederland. Inzamelen gaat volgens de regelgeving. Wij zijn lid van de Vereniging Herwinning Textiel (VHT). Onze werkzaamheden zijn transparant. Iedere ton kunnen wij verantwoorden.”

Aandacht en begeleiding
Afstand tot de arbeidsmarkt? Van Herpen ziet vooral kansen om afstanden te overbruggen. “Zet de juiste man op de juiste plaats en laat hem het juiste werk doen. Daar krijgen ze energie van. De chauffeurs die hier werken, weten van aanpakken. Ze zitten graag op de weg en houden van vrijheid. Vier muren? Dat is niets voor hen. Met aandacht en begeleiding kun je ver komen. Ik heb nu vier chauffeurs fulltime in dienst om kleding in te zamelen. Drie van de vier komen van Senzer. Ahmad Abo Nboot en Mohammed Ali Hakim hebben een vast contract. Voor Twan heb ik met Senzer een detacheringsovereenkomst afgesloten voor onbepaalde tijd.”

Complimenten van de zaak
De Sprinterbussen Euro 6 van Second Life Textile zijn van naam en toenaam voorzien. “Mijn rijdende buitenreclame,” grapt Fons van Herpen. “De bussen worden gezien en mijn mensen gewaardeerd. Ik krijg wel eens telefoontjes dat mijn mensen zo beleefd zijn. Of dat ze zich zo keurig aan de snelheid houden. Die complimenten speel ik door. Je ziet de mannen dan glimmen.”

Werknemer in bus
Second life Textile werknemers

Tips voor andere werkgevers

Second Life Textile draait op volle toeren. Een goed geoliede machine. Hoeveel voorwerk vraagt het om zo’n machine op te tuigen en in te regelen? Met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt? Fons van Herpen geeft tips. “Inregelen gaat niet van de ene dag op de andere. Heb geduld met mensen. Ga niet meteen af op de eerste indruk. Geef mensen een kans en gun ze de tijd om te acclimatiseren. Kijk naar wat ze wel kunnen en niet wat ze niet kunnen. En vergeet niet te lachen. Dan kun je een mooi team optuigen.”

Het is tijd om aan jouw succesverhaal te werken

Adviseur werkgevers WSP

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze accountmanagers je terugbellen