Denken in mogelijkheden

Succesverhaal Elgran Logistic Training

De kunst van het weglaten levert bijzondere resultaten op. Laat bijvoorbeeld de letters -o- en -n- weg en je creëert een wereld van verschil. Het woord “onmogelijk” bestaat opeens niet meer. Bij Elgran Logistic Training kunnen ze daarover meepraten. “Wij denken alleen maar in mogelijkheden,” vertelt directeur Dorus de Groot. “En dat biedt perspectieven voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Benieuwd hoe inclusiviteit werkt voor jouw bedrijf?

Bel of mail voor een afspraak
Logo Elgran
Dorus en Jean Pierre voor 2 vrachtwagens

Vacature

“Elgran Logistic Training verzorgt rijopleidingen en trainingen voor intern transport,” vertelt Dorus de Groot. “Denk aan vorkheftrucks, reachtrucks, pallettrucks, stapelaars, bovenloopkranen en high level orderpickers. Rijopleidingen voor de aanhanger en vrachtwagen maken eveneens deel uit van ons aanbod. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Het is druk bij Elgran. We hadden een vacature voor een facilitair medewerker. Senzer is een goede bekende en van het een kwam het ander. Om een lang verhaal kort te maken: Jean Pierre Hölzken neemt ons werk uit handen waardoor wij ons vrijer kunnen bewegen. Hij heeft inmiddels een contract gekregen voor twintig uur per week.”

Passen en meten

“Hoe laat je iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt meedraaien in een bedrijf dat volop in beweging is? Iemand die wel eens bot uit de hoek kan komen, af en toe een zetje in de goede richting nodig heeft maar verder voor honderd procent gemotiveerd is? Bij Jean Pierre hebben we de baan om hem heen gebouwd. We hebben gekeken naar wat hij kan. En niet naar wat hij niet kan. Dat vraagt om passen en meten en begeleiden. Praktisch denken is een eerste vereiste.”

Hulpmiddelen

“Begin bij het begin. Maak het Jean Pierre makkelijk. Reik hulpmiddelen aan. Zo hebben we voor hem een lijst gemaakt met werkzaamheden, compleet met tijden. Dat helpt hem met de dagindeling. Het zorgt voor overzicht en structuur. Is hij klaar met een klus? Dan vinkt hij dat af op de lijst.”

Visitekaartje

“Als facilitair medewerker is Jean Pierre een duizendpoot. Hij verzorgt de koffie, de frisdrankautomaat, de kantine, het sanitair en de was. Hij doet boodschappen, laat onze honden uit en maakt binnen en buiten schoon. Dat doet hij perfect: om door een ringetje te halen. Ons visitekaartje, mede mogelijk gemaakt door Jean Pierre.”

Ilse en Jean Pierre samen in de kantine met de lunch
Jean Pierre knuffelt met hond in zijn armen

Begeleiden

“Jean Pierre heeft het niet altijd makkelijk gehad. Hij kan wel eens bot uit de hoek komen terwijl hij het niet zo bedoelt. Stemmingswisselingen zeg maar. Ilse de Groot, mijn echtgenote, heeft gelukkig voelsprieten. Zij kan zijn stemming lezen en voelt aan hoe hij in zijn vel zit. Een kopje koffie en een praatje doen wonderen. Ilse helpt hem over moeilijke momenten heen. En dan heeft Jean Pierre meestal weer energie om er een mooie dag van te maken. Samen met Remco van de Veerdonk, jobcoach van Senzer, begeleidt zij hem. Af en toe is dat best intensief. Maar die investering betaalt zich terug.”

Talenknobbel

“Ook voor de cursisten die deelnemen aan de trainingen voor intern transport maakt Jean Pierre er een mooie dag van. Koffie, lunch, een vriendelijk woord… Hij zorgt dat niemand iets te kort komt. Onze cursisten komen niet alleen uit Nederland maar uit alle hoeken van Europa. Trainingen en opleidingen geven we in het Pools, Duits, Engels en Nederlands. In deze talen nemen we ook de examens af. Uitzendbureaus, bedrijven in transport en logistiek en UWV weten de weg naar Bakel te vinden.”

Inclusief trainen en opleiden

“Iedereen in de transport en logistiek dient gecertificeerd te zijn. Opleidingen en trainingen horen daarbij. Veilig werken is een eerste vereiste. De letters S.W.B. zijn veelzeggend: Start Werk & Blijf veilig. Maar wat te doen als cursisten dyslectisch zijn, een leerachterstand hebben of gewoon niet kunnen lezen of schrijven? Vergeet de cursusboeken en de powerpointpresentaties. Behandel het onderwerp vanuit je eigen ervaring, vraag naar de ervaringen van de deelnemers en haak daarop in. Leren vanuit beleving werkt. Ongemerkt en spelenderwijs kun je de leerstof tussen de oren krijgen. Met een certificaat als resultaat.”

Volgende stap

De ontwikkelingen in het vak gaan snel. Elgran blijft bij, denkt vooruit en speelt in op nieuwe ontwikkelingen. Ook Jean Pierre zet een volgende stap. Hij is bezig met zijn rijbewijs. In december krijgt hij een nieuwe collega, voor licht administratief werk. Ook van Senzer. Of zoals Dorus de Groot zegt: “Er is veel mogelijk.”

Is het tijd om aan jouw succesverhaal te werken?

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze accountmanagers je terugbellen