Sociaal innoveren, maatschappelijk ondernemen

Managers hebben er de mond van vol en bij bedrijven staat het hoog op de agenda. Innoveren in IT is een trending topic en digitaal gaan we allemaal. Maar hoe trending ben je als je moet woekeren met budgetten en personeelstekorten?

BEE-Ideas heeft daar ideeën over. “Via het Sociaal-Innovatieplan kun je IT-projecten uitbesteden tegen een maatschappelijk tarief,” vertelt BEE-Ideas’ directeur Benjamin Truijen. “Waardoor overvraagde IT-teams ontzorgd worden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk komen.”

Benieuwd hoe inclusiviteit werkt voor jouw bedrijf?

Bel of mail voor een afspraak
Logo BEE Ideas
Werknemer en leidingevende

Herstart in de IT

“BEE-Ideas is opleidingspartner in IT,” vervolgt Benjamin Truijen. “Als maatschappelijk ondernemer werken wij samen met Senzer, UWV en gemeentes. Via het Sociaal-Innovatieplan leiden wij mensen op tot IT-professional, allen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In drie tot zes maanden maken kandidaten zich de basis van het IT-vak eigen. Daarna voeren ze onder begeleiding projecten uit bij klanten. Denk aan Driessen, PinkRoccade en softwarehuizen. Ook Brainport is een goede bekende. Voor kandidaten is de opleiding een springplank naar werk. In de IT liggen de banen voor het oprapen.”

Software met impact

“Wat is er mooier dan software maken die bijdraagt aan een betere samenleving? Voor mens, milieu en maatschappij? Al onze software draagt direct bij aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Zo hebben we onlangs met een ministerie een kledingmonitorapp ontwikkeld voor tweedehands kleding. Hiermee wordt data verzameld hoe lang een kledingstuk gebruikt en gewassen kan worden. Dit geeft de kringloopeconomie een boost. Nog een voorbeeld: het digitale klimaatplein met de tuinbranche Nederland. Goed om ideeën op te doen voor een duurzame tuin. Een aanwinst voor tuincentra. En thuis kun je lekker digitaal verder grasduinen, als opstapje naar een duurzame tuin.”

Apps en meer

“De projectteams van BEE-Ideas zijn breed inzetbaar. We doen apps én veel meer. Denk aan allerhande vormen van testen, automatiserings- of digitaliseringsvraagstukken, softwareontwikkeling van functionaliteiten, webdevelopment en software- of infrabeheeractiviteiten. Speciaal voor de fijnproevers: wij zorgen voor Minimum Viable Products of Proof-of-Concepts in de vorm van webapplicaties met werkende codes volgens de nieuwste technieken.”

Compleet ontzorgd

Truijen: “Het Sociaal-Innovatieplan voor de IT biedt extra armslag. Projecten die anders blijven liggen, kun je nu oppakken. Een compleet team van vier tot acht personen gaat aan de slag. Opdrachtgevers worden volledig ontzorgd. Onze technische begeleider rapporteert en een vast aanspreekpunt is genoeg om volledig op de hoogte de blijven van de voortgang. Risico’s zijn er niet. En met een opzegtermijn van een maand zijn contractuele afspraken niet nodig.”

Alleen de uren begeleiding

“Sociaal innoveren in de IT heeft een aantrekkelijk prijskaartje. Als opdrachtgever betaal je alleen de uren begeleiding. Verder niets. Onze kandidaten volgen een opleiding met behoud van uitkering. Die opleiding is voor onze kosten. Daardoor ontstaat een ongekende en aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Nog een voordeel. Tijdens het project leren klanten en kandidaten elkaar kennen. Is er een klik? Dan is er altijd een optie tot overname. Scheelt weer een dure en tijdrovende selectieprocedure. Ook zijn er regelingen om de loonkosten terug te vragen.”

Developer van Bee Ideas inclusief ondernemen
Bee Ideas teamfoto met sociale ondernemer

Uitdagingen gezocht

BEE-Ideas heeft alleen een inspanningsverplichting. Dat klinkt vrijblijvend. En dan is er ook nog die afstand tot de arbeidsmarkt. Wat is de kans op succes? Benjamin Truijen: “De verwachtingen mogen hoog gespannen zijn. Alle kandidaten hebben een mbo/hbo-werk- en denkniveau, affiniteit met het vak en zijn geschoold in een praktijkleeromgeving, met de nieuwste IT-technieken. Alle kennis kunnen zij direct toepassen in de praktijk.

Een senior software-architect begeleidt hen. Iedere klus wordt opgeknipt in hapklare brokken zodat iedereen weet wat z’n taak is. Lekker overzichtelijk. Bovendien hebben onze kandidaten leren scrum-en. En daarmee leg je de basis om samen, in teamverband, tot een succesvolle IT-oplossing te komen. Allen zijn meer dan gemotiveerd.

Kijk eens naar de cijfers. Vijfentachtig procent van de kandidaten vindt binnen zes maanden een betaalde baan. Inmiddels zijn we met BEE-Ideas zeven jaar verder en tientallen succesvolle IT-projecten, goed voor ruim vierhonderd fulltimebanen. Geen project is ons te gek. Daag ons uit. Idee om kennis te maken?”

Het is tijd om aan jouw succesverhaal te werken

Adviseur Werkgevers WSP receptie

Stel je vraag direct

Elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laat een van onze accountmanagers je terugbellen