Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning is kijken naar de toekomst. Een strategische personeelsplanning houdt in dat je de juiste mensen op het juiste moment, op de juiste posities inzet. Een strategische personeelsplanning helpt je voorbereid te zijn op de toekomst. Jouw eigen onderneming, je concurrenten en de markt waarin je actief bent zijn continu in beweging en dat vraagt om een strategie die daar rekening mee houdt. En actief op inspeelt.

Medewerker aan het werk bij Schneider Electric dankzij Strategische personeelsplanning

Wat zijn de resultaten van een strategische personeelsplanning

 • Inzicht

  Strategische personeelsplanning geeft je inzicht in hoe je jouw werknemers inzet, zodat je jouw bedrijfsdoelen kunt behalen.

 • Flexibiliteit

  Door gebruik te maken van een strategische personeelsplanning ben je er zeker van dat jouw organisatie flexibel genoeg is om in te spelen op mogelijke ontwikkelingen.

 • Inzetbaarheid

  Je bent verzekerd van de optimale inzet van jouw medewerkers en meer sturing op behoud en verloop.

 • Betrokkenheid

  Medewerkers krijgen meer inzicht in de organisatie en hun eigen functioneren daarbinnen: wat zijn mijn talenten, competenties en vaardigheden en waar liggen mijn ontwikkelpunten?

 • Ontwikkeling

  Effectieve ontwikkeling van medewerkers, doordat duidelijk is waar zij naartoe werken en welke opleiding, begeleiding of coaching daarbij nodig zijn.

Benieuwd naar onze succesverhalen?

Waar is strategische personeelsplanning op gericht?

Strategische personeelsplanning is gericht op de factor ‘personeel’ van strategische vraagstukken. Door hierop te focussen kan er antwoord gevonden worden op de effecten van wijzigingen in:

 • De marktvraag

  Waar je in voorgaande jaren uit kon gaan van een constante en eenzelfde vraag vanuit de markt, kan deze zomaar veranderen. Een veranderende vraag kan vergaande wijzigingen in jouw bedrijfsvoering vereisen.

 • De politieke en wettelijke kaders

  Regels omtrent productie en/of bijvoorbeeld vervoer worden om verschillende redenen aangescherpt of juist veranderd. Extra eisen door veranderende regels en wetten moeten opgenomen worden in het productieproces en daar moet je van tevoren over nagedacht hebben.

 • De arbeidsmarkt

  De hoeveelheid potentiële nieuwe werknemers kan enorm veranderen in korte tijd. Een krappe, maar ook een ruime arbeidsmarkt hebben beide hun weerslag op jouw onderneming.

 • Strategische domeinen zoals innovatie, automatisering en productielocatie

  Heb je de droom of het doel jouw productielocatie te wijzigen of je bedrijf in zijn geheel te verhuizen? Dan is het verstandig daar op voorhand rekening mee te houden.

Personeelstekort duurzaam oplossen?
Developer van Bee Ideas inclusief ondernemen

Hoe kan WSP je hierbij helpen?

WSP helpt je jouw personeelsvraagstukken te beantwoorden. Ook al lijkt er een krapte op de arbeidsmarkt te zijn, je nieuwe medewerkers zijn er! Het vergt een andere manier van kijken naar jouw werving, maar dat hoef je gelukkig niet alleen te doen. WSP helpt je daarbij. Via onze adviseurs sta je in connectie met een netwerk van organisaties die je bijstaan in het inclusieve ondernemen. Dat lees je goed, inclusief ondernemen!

Waar je start met het integreren van strategische personeelsplanning? We hebben een stappenplan gemaakt waarmee je de eerste stappen kunt zetten naar strategische personeelsplanning binnen jouw organisatie.

Duurzame werknemers VDL bij computer

De vijf stappen van strategische personeelsplanning

 • Stap 1:

  Een strategische personeelsplanning begint met het creëren van urgentie, commitment en eigenaarschap: strategische personeelsplanning is noodzakelijk om succesvol en toekomstbestendig te zijn.

 • Stap 2:

  Maak de huidige bezetting en toekomstige personele behoefte inzichtelijk, zowel kwalitatief als kwantitatief.

 • Stap 3:

  De personele analyse geeft antwoord op vragen als: wie hebben we nu nodig, wie in de toekomst en hoe verhoudt zich dat met het huidige personeel?

 • Stap 4:

  De transitieperiode: in deze periode start je met het uitvoeren van het plan wat je bij stap 3 gemaakt hebt.

 • Stap 5:

  De laatste stap is het verankeren van de strategische personeelsplanning in de organisatie. Er ligt nu een blauwdruk waarop je vanaf nu jouw personeelsplanningen kunt baseren.

Onze adviseurs staan voor je klaar!

Olaf Fugers

Olaf Fugers

Accountmanager
Branche: algemeen, focus 'uitbesteed werk'
Werkgebied: regio Helmond-De Peel
Harpreet Sidhu

Harpreet Sidhu

Adviseur werkgeversdiensten
Branche: Zakelijke dienstverlening
Werkgebied: regio Helmond-De Peel
Monique van Wieringen

Monique van Wieringen

Adviseur werkgeversdiensten
Branche: Zorg & Welzijn
Werkgebied: regio Helmond-De Peel
Erik Jansen

Erik Jansen

Accountmanager
Branche: algemeen
Werkgebied: Gemert-Bakel en Helmond