Loondispensatie

Om werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen tegemoet te komen, zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. De loondispensatie is daar een van. Loondispensatie is bedoeld voor werknemers met een Wajong-uitkering. En tijdelijk ook voor werknemers met een IVA-uitkering en werknemers met een Wajong-uitkering zonder arbeidsvermogen.

Suzanne en Thom in gesprek tijdens het werk

Loondispensatie uitgelegd

Bij loondispensatie betaalt een werkgever tijdelijk minder loon aan een werknemer die minder werk aankan dan de andere werknemers. (Eventueel zelfs minder dan het wettelijk minimum loon.) Voorwaarde is dat de werknemer een Wajong-uitkering of een IVA-uitkering heeft. De loondispensatie kan een half jaar tot vijf jaar duren. Na vijf jaar is verlenging mogelijk, maar het doel is dat de werknemer uiteindelijk hetzelfde verdient als andere werknemers.

Loonwaardebepaling

De loonwaardebepaling is een onderzoek op de werkplek waarbij een arbeidsdeskundige van UWV de werkplek komt bekijken. Tijdens het bezoek gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met zowel de werkgever als de werknemer. Door dit onderzoek bepaalt UWV de loonwaarde van werknemers met een arbeidsbeperking ten opzichte van werknemers zonder beperking.

Bekijk hier de video van UWV
William Verkoelen en werknemer in de keuken
Dorus en Jean Pierre voor 2 vrachtwagens

Loondispensatie aanvragen

Je vraagt loondispensatie aan op de website van UWV. Een arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt dan of een werknemer minder werk kan doen door een ziekte of handicap. Aan de hand van dit oordeel wordt vastgesteld hoeveel jij als werkgever moet betalen.

Vraag hier je loondispensatie aan

Heb je nog vragen over loondispensatie?

De adviseurs van WSP Helmond-De Peel beantwoorden je vragen over loondispensatie graag. Met de kennis van beschikbare subsidies en regelingen staan we werkgevers bij met advies over inclusief ondernemen.

Cristel van der Burgt-Franssen

Cristel van der Burgt-Franssen

Accountmanager
Branche: algemeen
Werkgebied: Geldrop-Mierlo en Laarbeek
Abdel Zariouh

Abdel Zariouh

Manager Werkgeversdienstverlening
Branche: algemeen
Werkgebied: regio Helmond-De Peel
Harpreet Sidhu

Harpreet Sidhu

Adviseur werkgeversdiensten
Branche: Zakelijke dienstverlening
Werkgebied: regio Helmond-De Peel
Wendy van den Berkmortel

Wendy van den Berkmortel

Adviseur arbeid & innovatie
Branche: algemeen
Werkgebied: regio Helmond-De Peel