Afstand tot de arbeidsmarkt

We spreken van een afstand tot de arbeidsmarkt als iemand, om wat voor reden dan ook, voor langere tijd niet aan het werk komt. Bij het zoeken naar invulling van je openstaande vacatures heb je als werkgever ongetwijfeld gehoord van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En hoe zij jou kunnen helpen je vacatures te vullen. Wie zijn deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Hoe komt het dat er een afstand is, en hoe lossen we dat op? In dit artikel duiken we dieper in op de invloed die jij als werkgever hebt op de afstand tot de arbeidsmarkt. En welke voordelen hier voor jou in zitten.

De participatiewet

De participatiewet stimuleert werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en biedt verschillende regelingen en voorzieningen om dit te ondersteunen. Met de participatiewet wil de overheid de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. De regelingen en voorzieningen die vallen onder de participatiewet zijn onder andere:

 

Meer over de participatiewet
Robin maakt vijver schoon
Personeel met afstand tot de arbeidsmarkt

De afstand tot de arbeidsmarkt is voor iedereen anders

Het is niet terecht om iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot één groep te rekenen. Elke situatie is anders en de mensen totaal verschillend. Toch spreken we altijd van een afstand tot de arbeidsmarkt als iemand voor een langere tijd niet aan het werk komt. Hiervoor zijn verschillende redenen te benoemen, zoals ziekte, ontslag of deels arbeidsgehandicapt. Denk aan 50+’ers die na een reorganisatie op straat komen te staan. Jarenlang waren zij verzekerd van een baan en nu moeten zij weer op zoek naar iets nieuws. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl juist deze groep mensen met veel ervaring een waardevolle toevoeging aan je bedrijf kunnen zijn.

Lees hier meer over inclusief werven

Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt

Jongeren vormen een groot deel van de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Nederland rekening we jongeren tot deze groep als zij niet staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling, economisch niet-zelfstandig zijn en wel beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Jongeren zijn voor werkgevers een belangrijke groep potentiële nieuwe werknemers. Voor een duurzame personele bezetting zijn jongeren de perfecte groep om in te investeren.

Wat de reden voor de afstand tot de arbeidsmarkt ook is, de afstand betekent niet dat mensen helemaal niet kunnen werken. Integendeel zelfs!

Onze succesverhalen
Developer van Bee Ideas inclusief ondernemen
Dorus en Jean Pierre voor 2 vrachtwagens

Jouw rol als werkgever

Als werkgever heb je de mogelijkheid te kiezen om te investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We noemen het met opzet investeren, want het bieden van een kans aan iemand die door andere werkgevers wordt overgeslagen biedt jou zelf ook voordelen. Misschien is een kandidaat op het eerste oog niet helemaal geschikt, maar via een leerwerktraject of een werkervaringsplek kan hij/zij een waardevol onderdeel worden van jouw bedrijf. Jij beslist zelf hoe je degene opleidt. En WSP Helmond-De Peel helpt je daarbij.

In samenwerking zetten we bijvoorbeeld een leerwerktraject op waardoor nieuw personeel makkelijker aansluiting bij de bedrijfscultuur en de vacature. Zo wordt hij/zij uiteindelijk toch een geschikte kandidaat.

Meer over het Leerwerkloket

Het voordeel voor werkgevers

Het voordeel van een leerwerktraject of werkervaringsplek is dat je werknemers voor een lange tijd aan jouw bedrijf bindt. Het werven via WSP Helmond-De Peel helpt je werken aan een divers en inclusief personeelsbestand. Jongeren, 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders, het zijn allemaal mensen die graag willen werken. Helaas wordt deze groep mensen vaak over het hoofd gezien, en daar liggen juist de kansen. Voor hen, maar ook voor jou en jouw bedrijf!

Subsidies en voorzieningen

Een reden om niet te kiezen voor het opleiden van personeel kunnen de kosten zijn die daarbij komen kijken. Naast dat we het als een investering zien waar jij uiteindelijk profijt van hebt, hebben we ook ander goed nieuws: als je werft via WSP kun je gebruik maken van onze subsidies en andere regelingen. Denk aan subsidies voor omscholen van kandidaten, voor begeleiding op de werkvloer, een aanpassing van de werkplek of een bijdrage in de loonkosten.

Meer over subsidies en regelingen
Heftruck met textiel en werknemer
Duurzame werknemers VDL bij computer

Wat kan WSP voor jou doen?

WSP helpt je bij het duurzaam oplossen van je personeelsvraagstukken. Door een kans te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt versterk je je eigen bedrijf. Door anders te kijken naar het werven van personeel geef je hulp aan potentiële werknemers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op deze manier maken we onze regio Helmond-De Peel samen sterker, in sociaal en economisch opzicht. De toekomst ligt bij het sociaal ondernemen. Wil je weten hoe we jouw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken? We komen graag in contact om je wensen te bespreken en wat we voor je kunnen betekenen.

Meer over sociaal ondernemen
Adviseur Werkgevers WSP receptie

Samen met WSP de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen?

Neem dan contact met ons op via het formulier. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Onze adviseurs staan voor je klaar!